فواید بسیاری در مورد خواص عسل شنیدهاید. والدینی که به دنبال جایگزینی برای شکر هستند معمولا به عسل به عنوان یک انتخاب طبیعیتر روی میآورند. علاوه بر این خواص و منافع بیشمار عسل برای کودکان باعث شده تا از این ماده شگفتانگیز طبیعی انواع خوراکی برای کودکان تهیه شود. با این حال، اگر کودک زیر یک سال باشد، نباید به او عسل بدهید.
خواص عسل برای کودکان چیست؟
عسل یک ماده خوراکی بسیار مفید برای کودکان است این عنصر طبیعی، خواص با ارزشی دارد. عسلی که از شهد استخراج می شود یکی از بهترین هدیه های طبیعت است و می تواند در افزایش سلامت کودک نقش موثری داشته باشد.
1 – تامین انرژی طولانی مدت با عسل برای کودکان
عسل عمدتاً از سه نوع قند ساخته شده است: ساکارز، گلوکز و فروکتوز. هر یک از این قندها توسط بدن ما به طور متفاوتی استفاده می شود.
ساکارز و گلوکز به سرعت هضم می شوند و باعث افزایش قند خون می شوند. اما فروکتوز موجود در عسل، مدت بیشتری در سیستم گوارش باقی میماند و دیرتر جذب میشود. بنابراین انرژی کودک در زمان بیشتری ثابت میماند. به این ترتیب، با وجود داشتن انرژی کافی در زمان بیشتر مدت، با افزایش ناگهانی قند مواجه نمیشوند تا از درودیوار بالابروند. لقمهی نان، کره و عسل برای کودکان مدرسهای یک تغذیهی مناسب میتواند باشد.
2 – تامین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز با عسل برای کودکان
عسل مملو از ویتامینها و مواد معدنی ( مینرالها ) مورد نیاز برای کودکان در حال رشد است. عسل همچنین حاوی آمینو اسیدهایی است که به رشد و تکامل کودکان کمک میکند.
3 – محافظت از آسیبهای کبدی با عسل برای کودکان
عسل به عنوان سپری برای کبد در برابر بیماریها و آسیبهای خاص عمل میکند. ثابت شده است که عسل عوارض جانبی داروی استامینوفن ( پاراستامول ) را کاهش می دهد، این دارو می تواند باعث آسیبهای کبدی به خصوص در کودکان شود. استامینوفن در مسکنهای رایج مانند تایلنول و پانادول یافت میشود. اگر کودک شما بیمار است، یک قاشق عسل به کم کردن دوز دارو کمک می کند و او را از آسیبهای جانبی محافظت میکند.
4-درمان کم خونی
یکی از بیماری های کودکان، کم خونی است که عواملی چون فقر آهن یا کمبود گلبول قرمز باعث آن می شود. عسل، منبع خوبی از آهن برای کودکان است و می تواند فقر آهن را برطرف کند. عسل طبیعی خاصیت ترمیم کنندگی خوبی هم دارد و در بهبود زخم هایی مانند زخم معده ی فعال در کودکان تاثیر گذار است. به همین دلیل از خروج خون و گلبول قرمز و کاهش آن در بدن جلوگیری می کند.
5 – آرام کردن سرفهی کودکان با عسل
عسل به عنوان یک عامل آرام بخش برای گلو درد و گلوی تحریک شده کودک عمل میکند و سرفه را کاهش میدهد. اگر کودک شما به دلیل گلودرد در بلعیدن مشکل داشته باشد، یک قاشق عسل ارگانیک به او کمک خواهد کرد.
6 – تقویت سیستم ایمنی کودکان با عسل
عسل عامل مهمی برای تحریک تولید سلولهای ایمنی در بدن شناخته شده است. در نتیجه سیستم ایمنی را سالم و قوی نگه می دارد. خواص آنتی باکتریال و آنتیاکسیدانی آن به مبارزه با حملهی میکروب و باکتریها کمک میکند و قدرت مقاومت در برابر هرگونه حمله به بدن شما را افزایش میدهد.
7-رفع شب ادراری
یکی از مشکلات جدی که برخی از کودکان با آن دست و پنجه نرم می کنند، شب ادراری است که بیشتر در کودکان سنین سه تا پنج سال شیوع دارد. در درمان خانگی شب ادراری، یکی از مهم ترین روش ها استفاده از عسل است. عسل می تواند غلظت خون کودکان را بالا ببرد و با جذب آب از طریق کلیه ها، سبب شود مثانه کودک آب کمتری ذخیره کند و شب هنگام، کودک دچار شب ادراری نشود. برای درمان شب ادراری کودکان، علاوه بر این مصرف عسل با کاهش استرس نیز در درمان شب ادراری تاثیر گذار است. بر این اساس مصرف روزانه دو قاشق عسل در هنگام صبح و قبل از خواب تاثیر زیادی در درمان شب ادراری دارد.
8-درمان اسهال و استفراغ
عسل می تواند رشد و تکثیر میکروب سالمونلا را در بدن متوقف کند، این میکروب، عامل اصلی اسهال است. عسل این قابلیت را دارد که برای مدت زیادی در معده باقی بماند.
9-کنترل قند خون
برخی از کودکان در سنین پایین، مبتلا به بیماری قند خون می شوند. مصرف عسل، برای این کودکان بی ضرر بوده و تا حدی به کنترل قند خونشان کمک می کند.
10-کاهش دردهای عضلانی
عسل باعث کاهش درد عضلات می شود. می توان ۲ قاشق چای خوری سرکه سیب و ۱ قاشق چای خوری عسل را به یک لیوان آب سرد اضافه کرده و این نوشیدنی کاملا آرام بخش را برای بهبود درد عضلانی کودک، به او داد.
11 – بهبود آسم کودکان با عسل
عسل در بهبود وضعیت کودکانی که از آسم رنج می برند، مخصوصا هنگامی که آسم شبانه را تجربه می کنند، کمک خوبی است. عسل، دارای آنزیم های مفید برای مجاری تنفسی است، که به تنفس بهتر کودک منجر خواهد شد.
سن مناسب کودک برای مصرف عسل
نباید در تغذیه نوزادان با عسل عجله کرد. معمولا توصیه میشود که تا بعد از ۲۴ ماهگی نوزاد، از دادن عسل به صورت مستقیم و یا بصورت ترکیبی با شیر به کودک خودداری شود.
علت این امر، به خاطر وجود باکتری Clostridium botulinum است که در عسل وجود دارد و احتمال دارد نوزاد را به بیماری بوتولیسم مبتلا کند. بنابراین به طور جد از دادن عسل به کودکان زیر دو سال خودداری کنیند.