دوران بارداری به دلیل اهمیت ویژهای که دارد باید و نبایدهای زیادی را به سبک زندگی زنان باردار تحمیل میکند، به زنان باردار اغلب توصیه میشود که تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کرده و با مصرف خوراکیهای مغذی به رشد و سلامت جنین خود کمک کنند. یکی از سوالات پرتکرار زنان در دوران حاملگی این است که آیا مصرف عسل در بارداری مجاز است؟ مصرف عسل خالص در دوران بارداری بیضرر است به شرط آنکه در حد متعادل و با مشورت پزشک متخصص باشد و در مصرف آن زیادهروی نشود.
آیا مصرف عسل در بارداری مجاز است؟
اصلیترین علت نگرانی مادران هنگام مصرف عسل در بارداری، امکان وجود باکتری بوتولینوم در عسل است. این باکتری در بیشتر مواد غذایی که منشاء طبیعی دارند ممکن است یافت شود. و کودکان زیر دو سال را مبتلا می کند.
این باکتری در معدهی افراد بالای یکسال به راحتی از بین میرود و هیچگونه خطری برای آن به وجود نمیآورد اما در کودکان زیر 2 سال که هنوز معدهی آنها تکامل پیدا نکرده است ممکن است تولید سم کند و آنها را مبتلا به بوتولیسم کند.
بوتولیسم بیماری نادری که حتی در مواردی می تواند باعث فلج شود و بالقوه کشنده است. روده نوزادان به اندازه کافی بالغ نیست که باکتری ها را از بین ببرد، بنابراین باید عسل را تا 2 سال اول زندگی از کودک خود دور نگه دارید.
آیا این باکتری می تواند از مادر به جنین منتقل شود؟
مصرف عسل برای زن باردار حتی به فرض اینکه حاوی باکتری بوتولینوم هم باشد بیخطر است و به راحتی در معدهی مادران از بین میرود. نکتهی مهم تر اینکه، این باکتری قابلیت انتقال به جفت را ندارد و نمیتواند از مادر به جنین منتقل شود. در نتیجه مادران میتوانند با خیال راحت از عسل به مقدار مجاز و کنترل شده استفاده کنند و حتی از مزایای سلامتی آن نیز بهرمند شوند.
خواص خوردن عسل در بارداری
اگر عسل در حد متعادل و با مشورت پزشک متخصص مصرف شود نه تنها در دوران حاملگی مضر نیست بلکه مزایایی هم دارد و از آنجایی که بیشتر زنان در این دوران دوست ندارند برای درمان بیماریهای خود از داروهای شیمیایی استفاده کنند، برخی از خواص عسل که می توان در دوران بارداری مفید باشد عبارتند از:
تقویت سیستم ایمنی
برخی از مطالعات نشان میدهد که عسل میتواند با تحریک سیستم ایمنی بدن باعث تقویت آن شود و به این شکل بدن را در مقابل بیماریها محافظت کند. این بخصوص برای زنان باردار بسیار مهم است تا با خوردن عسل در بارداری، به حفظ سلامت خود کمک کنند و نیاز به مصرف داروهای شیمیایی پیدا نکنند.
کاهش تهوع در دوران بارداری
یکی از مشکلات رایج و کلافه کننده در دوران حاملگی که زنان از آن شکایت دارند حالت تهوع و استفراغ در این دوران است. گاهی میزان این استفراغ به حدی است که سطح آب بدن کاهش مییابد که برای سلامت مادر و همچنین جنین بسیار خطرناک است. مصرف عسل در بارداری میتواند به کاهش حالت تهوع کمک کند و باعث هیدارته شدن بدن شود.
کمک به بهبود خواب
یک قاشق عسل که در یک لیوان شیر گرم حل شده باشد میتواند به شما در یک خواب راحت کمک کند. خانمهای بارداری که با بیخوابی و استرس دست و پنجه نرم میکنند، میتوانند شبها قبل از خواب با نوشیدن مخلوط شیر عسل راحتتر بخوابند.
مضرات مصرف عسل در بارداری
همانطور که گفتیم در دوران باراداری شما میتوانید بدون هیچ گونه استرسی با مشورت پزشک و به مقدار متعادل عسل را در رژیم غذایی خود بگنجانید و از مزایای سلامتی آن بهرهمند شوید. اما در برخی از موارد بهتر است قبل از مصرف احتیاط کنید.
اگر دیابت بارداری دارید
اگر دیابت بارداری دارید باید مصرف عسل در بارداری را به حداقل برسانید. این مورد برای سایر شیرینکنندهها نیز صادق است چرا که ممکن است سطح گلوکز خون شما را افزایش دهد. با این وجود همانطور که در مطلب عسل برای دیابت گفتیم مصرف عسل گزینهی بهتری نسبت به قند برای مصرف است چرا که شاخص گلیسیمی پایینتری نسبت به قند دارد.
اگر از آنتی بیوتیک های قوی استفاده میکنید
اگر چه به هیچ وجه استفاده از داروهای قوی در دروان حاملگی توصیه نمیشود اما اگر به هر علت در حال استفاده از آن هستید. بهتر است قبل از گنجاندن عسل در برنامه غذایی خود با پزشک مشورت کنید. چرا که آنتی بیوتیکهای قوی، بدن را در برابر باکتریهایی که ممکن است در عسل خام وجود داشته باشد بی دفاع میکند و ممکن است باعث مسمومیت شخص شود.
اگر ناراحتی های گوارشی دارید
افرادی که جراحی روده یا معده انجام دادهاند یا به بیماری کرون مبتلا هستند باید قبل از مصرف عسل حتما با پزشک خود مصرف کنند. چرا که همانطور که گفته شد عسل خام دارای اسپورهای باکتری است که در این افراد ممکن است بدن قادر به از بین بردن آنها نباشد.
احتیاط های لازم هنگام مصرف عسل در دوران بارداری:
همواره باید هنگام مصرف عسل در بارداری، با پزشک خود مشورت نمایید. و توصیه میشود به نکات کلیدی در این خصوص توجه کنید.
در دوران بارداری بهتر است از عسل پاستوریزه استفاده کنید و از مصرف عسل خام بهتر است احتیاط کنید.
عسل را با آب داغ و یا نوشیدنی ها مخلوط نکنید، زیرا آنزیم های سالم و مفید آن را از بین میبرد. میتوانید آن را با آب ولرم مخلوط کنید.
عسل را به غذاهای غنی از ویتامین های C و D اضافه نکنید زیرا مواد معدنی موجود در عسل خواص آن ویتامین ها را خنثی میکند.